dimarts, 2 de juny de 2009

ACPV i STEPV denuncien Font de Mora per un presumpte delicte de desobediència i malversacióConselleria no ha respectat les diverses sentències judicials que validen la unitat de la llengua i la titulació de Filologia Catalana per acreditar coneixements de català

ACPV i STEPV han interposat sengles denúncies davant el Jutjat d'Instrucció de València contra el conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, per no incloure en les ordres de convocatòria d'oposicions la llicenciatura de Filologia Catalana com a titulació vàlida per a l'exempció de les proves de coneixement del valencià. Alhora l'insten a acatar les sentències judicials i a abandonar la política d'agressions contra la unitat de la llengua.
I és que ja hi ha un total de 21 sentències –de moment- (1 del Tribunal Constitucional, 3 del Tribunal Suprem i 17 del Tribunal Superior de Justícia valencià) que reconeixen la unitat de la llengua i la plena legalitat de la denominació també de “català” per al “valencià”. En la denúncia que ha presentat l'STEPV davant el Jutjat d'Instrucció de València, l'insta a estudiar aquests fets 'per si pogueren ser constitutius d'infracció o infraccions penals per, si s’escau, fer el seguiment del tràmit oportú i la depuració de les responsabilitats a què hagueren donat lloc'. El sindicat considera que es vulneren dos articles: el 410 (per presumpta desobediència a la justícia) i el 433 (per presumpta desviació de diners públics, perquè es podrien estalviar les despeses dels processos judicials i les costes que s’imposen a l'administració en no aplicar les sentències). Aquests articles figuren al Codi Penal, en concret al títol XIX que versa sobre els delictes contra l'administració pública. Paral·lelament a la denúncia, el sindicat també ha presentat, pel mateix motiu, un recurs contenciós administratiu contra les ordres de convocatòria d’oposicions davant el Tribunal Superior de Justícia. Cal recordar que sempre que el sindicat, la universitat o unes altres entitats han interposat recursos com aquest o de similars, els tribunals els hi han donat la raó. L'STEPV recorda que en menys d'un mes s'ha vist 'obligat' a interposar dues denúncies contra alts càrrecs de l'administració valenciana. La primera contra Alfonso Rus, president de la Diputació de València i alcalde de Xàtiva, per insults i amenaces contra el professorat.
El coordinador d’ACPV ha fet, en la roda de premsa, dues reflexions. La primera és la consideració de la gravetat que un dels màxims representants del Govern autonòmic no respecte les diverses sentències judicials que reconeixen la titulació de Filologia Catalana com a títol suficient per avalar els coneixements de valencià de qualsevol persona que es presente a la darrera convocatòria d’oposicions de la Conselleria d’Educació. Què passaria si un ciutadà qualsevol obviés el que dicta una sentència judicial? Amb l’actitud del Conseller Font de Mora –i del President Camps com avalador d’aquest i màxim responsable del Govern valencià- a acatar els pronunciaments dels tribunals en aquest sentit, el Govern valencià i se situa fora de la llei.