dilluns, 12 de maig del 2008

"Què faig si..." com afrontar conflictes lingüístics diaris

Dissabte passat, 10 de maig, Plataforma per la Llengua va presentar al Casal de Gata d'ACPV la guia Què faig si... editada per Plataforma per la Llengua en col·laboració amb Acció Cultural del País Valencià i la Societat Valenciana de Psicologia. La guia vol ser un manual de suggeriments de com actuar en diferents situacions de la vida quotidiana per no canviar de llengua i mantenir l'ús del valencià.


La presentació va anar a càrrec d'Àlvar Kuehn, membre de la Plataforma i que durant l'acte, a més d'explicar el perquè de la guia i la seua finalitat, va fer un repàs de les diferents activitats i campanyes que duu a terme l'associació a favor de l'ús social del català arreu del domini lingüístic.


Després de la presentació també hi va haver un torn d'intervencions en què els assistents a l'acte van compartir les seues experiències i opinions sobre diferents situacions sociolingüístiques i la presencia pública el català en la vida quotidiana.

Segons els responsables de la guia, la idea central del projecte és que convé abordar les situacions diàries en què la nostra llengua no hi és present o bandejada amb calma, des d'una actitud constructiva i amb sentit de l'humor. En cas contrari, "si ens alterem, ens enfadem o ens atabalem, el malestar i la fatiga que això ens provocarà acabarà fent-nos molt difícil el manteniment d'una actitud lingüística digna".

Així, afirmen, "no es tracta de crear enemics, sinó complicitats, i per bé que segurament hi haurà situacions en què haurem de reclamar els drets que les lleis vigents ens reconeixen, mirarem sempre de fer-ho amb una actitud assertiva, més que no defensiva".

Com sempre, trobareu algunes fotos de l'acte en aquest web un poc més avall i si voleu aconseguir un exemplar gratuït de la guia sols heu de passar pel casal en l'horari d'obertura i agafar-ne una.