dissabte, 22 de novembre del 2008

21é aplec nacionalista al castell de Dénia


Enguany, com tots els anys, se celebra el tradicional aplec nacionalista de la Marina al castell de Dénia. Us fem arribar aquesta convocatòria que ens envia el Bloc de Dénia per si us interessa sumar-vos a la jornada ludicofestiva i reivindicativa més veterana de la comarca. De cara a properes edicions els Casals de la comarca estem estudiant sumar-nos a l'organització per sumar esforços en una jornada emblemàtica.

"El Bloc de Dénia, junt amb altres colectius, ha organitzat una nova edició de l'Aplec Nacionalista de la Marina, que es farà diumenge que ve al castell de Dénia. Els participants es concentraran a les 11 hores a la Glorieta del País Valencià, des d'on s'iniciarà una cercavila amb l'acompanyament de la Colla Pere Bigot de Benissa. A les 11.30 h. actuarà la Muixeranga de Pego al carrer Marqués de Campo i a les 12.30 h., dalt el recinte de la vila vella del castell, es faran l'homenatge als maulets i els parlaments.

Els organitzadors pensen debatir la posibilitat de fer una mena de associació que organitze aquests actes, per tal de potenciar l'Aplec a tot el Pais Valencia, obrint la particiapcio a tots els coletius de la comarca interessats en el mateix. Aixi com estudiar la possibiliatat de muntar en els propers anys diversos actes al voltant del Aplec, tal com concerts musicals, o unes jornades historiques i sociologiques al voltant dels Maulets i el que representen.
La jornada festiva del XXI Aplec de la Marina s'arrodonirà amb un dinar al restaurant Loreto. Les reserves es poden fer al telèfon 680 972 948 i l'últim dia per reservar és el dijous dia 20."

Trets Historics.

El 17 de novembre de 1708 capitulava la ciutat de Dénia davant el general D'Asfeld, que ja la havia assetjada sense èxit al juny de 1707. Dénia serà la penúltima ciutat valenciana que es rendeix, només Alacant mantindrà la lluita durant uns mesos. Per a les terres valencianes la derrota d'Almansa, el 25 d'abril del 1707, havia estat pràcticament definitiva. Els valencians després d'Almansa perderen els Furs i privilegis del regne, que quedà reduït a les lleis de Castella. El rei Felip V, apel·lant al dret de conquesta, castigà els valencians pel delicte de rebel·lia i decretà la Nova Planta el 29 de juny de 1707, la qual suposà la implantació d'unes institucions de govern completament militaritzades.

A primeries de novembre del 1708, el general francés D'Asfeld es va presentar davant de Dénia amb un gran exèrcit: uns 10.000 infants, 1.500 homes a cavall i 24 canons. Dins les muralles de la ciutat estava l'exèrcit austriacista, tan sols uns 1.000 o 1.500 soldats, anglesos, portuguesos i castellans i una bona part de voluntaris, comandats pel sergent general Felip de Valera, que havia lluitat al costat del general Basset en la defensa de Xàtiva. Els dies 10 i 11 de novembre del 1708, l'exèrcit borbònic va batre la muralla amb tota l'artilleria i va obrir una bretxa. El dia 12, els granaders de D'Asfeld assaltaren la població, les cases dels carrers Major, Loreto, l'Olivera... foren destrossades i saquejades, i també es va ocupar el convent franciscà de Sant Antoni, fora de les muralles. Ara el castell quedava incomunicat de la mar. El dia 15 de novembre es va reprendre el bombardeig de la ciutat i el castell. El dia 16 es van acabar els treballs d'assalt al castell, que estava ja sentenciat. La ciutat capitulà el dia 17, podria haver resistit més però sense cap esperança de triomf.

El destí dels derrotats el podem imaginar: el general Valera fou fet presoner i enviat a Valladolid, on morí l'any següent. Els soldats, fets presoners de guerra, foren enviats a Alzira i d'ací a la presó de San Clemente de la Mancha. La ciutat de Dénia patí durament la guerra: la població arrasada, les collites i els arbres del camp perduts i la majoria de les famílies fugides. El castell sofrí greus desperfectes i l'antiga església, dalt del castell, i el convent de Sant Antoni foren totalment destruïts.

(Font: Ajuntament de Dénia)