dimarts, 18 de setembre del 2007

Els valencians d'Algèria


Divendres que ve, 21 de setembre, se celebrarà a Gata la presentació del llibre Els valencians d'Algèria, de Joan Lluís Monjo i Àngela-Rosa Menages. L'acte serà a les 20.00, a la Biblioteca Municipal de Gata.


És aquest el primer estudi que es fa de la comunitat de valencians emigrada a Algèria entre el XIX i el XX, que va afectar d'una forma destacada la nostra comarca i fins i tot Gata, com tindrem ocasió de veure. En la presentació es projectaran imatges de la colònia de valencians d'aleshores al país magribí i podreu aconseguir aquesta obra tan ben editada.


El llibre a més, reivindica el patrimoni cultural que la comunitat que emigrà a aquell país ha aportat al poble valencià. Està basat principalment en entrevistes realitzades a persones que d'una manera o d'altra han conegut aquella realitat. Tracta, per una banda, les característiques de l'emigració valenciana, vistes a través dels ulls dels seus protagonistes: Per què emigraren? Com s'hi adaptaren? Amb qui convisqueren? En què treballaren? Com passaven el seu temps lliure? S'observarà de seguida que molts dels elements que s'exposen en aquest estudi es repeteixen en altres comunitats d'emigrants; com ocorre ara i ací, entre nosaltres.