dimecres, 14 de novembre del 2007

Xarrada sobre la diabetis



Hui se celebra a tot el món el Dia Mundial de la Diabetis, per això demà el Casal de Gata d'ACPV celebrarà una xarrada a càrrec del doctor Paco Piñón a les 20.00 hores a la Biblioteca Municipal sobre aquest tema.


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que al món hi ha més de 180 milions de persones amb diabetis, i és probable que aquesta xifra augmente a més del doble el 2030. Es calcula que el 2005 va haver-hi 1,1 milions de morts degudes a la diabetis 1. Aproximadament un 80 per cent de les morts per diabetis es registren en països d'ingressos baixos o mitjans. Quasi la meitat de les morts per diabetis ocorren en pacients de menys de 70 anys, i el 55 per cent en dones.A més, l'OMS calcula que les morts per diabetis augmentaran en més d'un 50 per cent en els pròxims 10 anys si no es prenen mesures urgents. És més, es preveu que entre 2006 i 2015 les morts per diabetis augmenten en més d'un 80 per cent als països d'ingressos mitjans alts.


La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l'organisme per utilitzar el sucre que ingereix amb els aliments. Com a conseqüència el sucre s'acumula i es queda a la sang, la qual cosa ocasiona la hiperglucèmia (valors alts de glucèmia en sang) que donen lloc al diagnòstic de la diabetis. Aquesta situació es produeix perquè l'organisme fabrica poca insulina que és l'hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell...).


Així, la delegació de Gata d'ACPV se suma a la iniciativa d'aquest dia i vol contribuir obertament a un millor coneixement d'aquesta malaltia amb una xarrada que serà de l'interés general.


Si voleu saber més sobre el tema podeu consultar:

·OMS (en castellà)
·Dia Mundial de la Diabetis (en anglés)
(La imatge és el cercle blau utilitzat per les Nacions Unides per representar la diabetis)